Caroline de Mahieu
photo par Claire Courtois
© Claire Courtois
  • Opleiding

Caroline groeide op in een muzikale familie en begon al op een zeer jonge leeftijd te zingen. Als tiener en na jaren in het schoolkoor besloot ze haar zangstem training aan de Académie de Grez-Doiceau met Thibaut Lenaerts en Sylvie Sténuit te beginnen.

Het is na universitaire studies in talen en literatuur dat ze haar zangstem training voortzette aan het Institut de Musique et de Pédagogie (IMEP) in Namen met Ana Camelia Stefanescu, Eunice Arias en Benoit Giaux. Ze werd ook begeleid door Françoise Viatour om zich te ontwikkelen in opera zang en door Elise Gäbele en Hanxiang Gong in kamermuziek. Ze behaalde aan IMEP haar bachelor- en masterdiploma’s  in zang met grote onderscheiding. Tijdens haar 1ste master jaar ging ze op Erasmus naar de Royal Danish Academy in Kopenhagen om bij mezzos Marianne Rørholm en Kirsten Buhl Møller te studeren. Sinds 2018 volgt ze een opleiding in opera zang op de European Vocal Department. Dankzij dit programma bereidt ze verschillende rollen en repertoires voor, met onder andere Patrick Leterme, Daniel Thonnard en Ayrton Desimpelaere.

Haar veelzijdige zangstem brengt haar ertoe zowel opera, oratorium, melodieën en liederen te zingen. Dankzij haar passie voor geschiedenis en literatuur, zingt ze graag in verschillende stijlen en tijdperken, evenzeer van barok tot hedendaags, waaronder bel canto, klassieke en romantische muziek.  

Caroline de Mahieu
photo par Claire Courtois
© Claire Courtois

  • Masterklassen en prijzen

In november 2019 won Caroline de 1ste prijs in de opera categorie van de Internationale Muziekwedstrijd “Triomphe de l’Art”, georganiseerd in Brussel.  In 2016 nam Caroline deel aan de Concours International Bell’Arte en behaalde de 2de prijs.  In hetzelfde jaar won ze ook de 3de prijs van de Concours des Nouveaux Talents de l’Art Lyrique in Ans, België.

Om haar opleiding te voltooien, nam ze deel aan tal van masterklassen in heel Europa met persoonlijkheden zoals Sandrine Piau in Marseille;  Christophe Rousset, Roberta Alexander, Yann Beuron en Dietrich Henschel in De Munt (Brussel);  Neville Dove, Kirsten Buhl Møller, Peter Bäckstöm, Helene Gjerris, Brigitte Stradiot en Magumi Otsuka in Kopenhagen;  Elizabeth Vidal, Eunice Arias, Ana Camelia Stefanescu, Zeno Popescu, Helge Letonja en Sami Kustaloglu in België.

  • Opera

Caroline startte op het podium van het Koninklijke Muntschouwburg dankzij de MMAcademy waar ze zich aansluit in 2014. Aan De Munt krijgt ze de kans om onder leiding van beroemde dirigenten zoals Christophe Rousset, Alain Altinoglu, Alessandro De Marchi, Mikhail Tatarnikov, Giuliano Carella en Hartmut Haenchen op te treden. Ze krijgt eveneens de mogelijkheid om in producties van Pierre Audi, Sibi Larbi Cherkaoui en Eric Lacascade te spelen.

Caroline de Mahieu
photo par Associació Andorra Lírica
© Associació Andorra Lírica

Tijdens haar zangstem training krijgt ze de kans om verschillende rollen te spelen, zoals Zita la Vecchia (Gianni Schicchi), la Zia Principessa (Suor Angelica), The Abandoned Woman (The Garden Wall), Venere (Il Ballo delle Ingrate), la Voix de la Mère (Les Contes d’Hoffmann) en Mère Marie (Les Dialogues des Carmélites).

Caroline de Mahieu
photo par Associació Andorra Lírica
© Associació Andorra Lírica

In 2019 sluit ze zich aan bij de Andorra Opera (Andorra Lírica) waar ze haar debuut maakt in een versie voor kinderen van Hänsel en Gretel van Hümperdinck. Ze interpreteerde er de rollen van The Mother en the Sandman. In Brussel nam ze ook deel als titelrol in een concertversie van Dido en Aeneas van Purcell. In 2020 speelt ze de titelrol van Admeto van Haendel op het Festival Mars en Baroque in Marseille.  Ze maakte ook haar debuut in de Opéra Royal de Wallonie in de rol van Thibaut (Don Carlos).

Dit seizoen vertolkt ze in de Opéra Royal de Wallonie de rollen van Flora (La Traviata), Bacchis (La Belle Hélène) en Sofia (I Lombardi alla Prima Crociata). Ze zal ook terugkeren om op het Mars en Baroque Festival in Marseille te zingen, deze keer in de rol van Giunone (La Contesa de’ Numi, een opera van A. Caldara).

  • Oratorio

Caroline is ook gepassioneerd door heilige muziek en sluit zich in 2017 aan bij het koor Chœur de Chambre de Namur waarmee ze regelmatig optreedt. Ze krijgt er de kans om met beroemde dirigenten zoals Leonardo García Alarcón en Jean-Claude Malgoire te werken.  Ze is ook uitgenodigd door verschillende ensembles, waaronder de ‘Camerata Vocale’, om zowel de solo-alto van het Stabat Mater van Pergolèse, als het Requiem van Mozart en de H-moll mis van Bach te zingen.

Caroline de Mahieu
photo par Nadine Terlinden
© Nadine Terlinden
  • Melodie-Lied / Kamermuziek

Kamermuziek, melodieën en liederen nemen ook een grote plaats in de carrière van de jonge mezzo.  Aan het einde van haar studies vormd ze met collega’s het Ensemble Bleu Miroir, waarvan de samenstelling van de muzikanten volgens het repertoire verandert. In 2018, is het ensemble uitgenodigd door het Concert de Midi van de OPRL (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) om een trio-versie van Berlioz’s Nuits d’Eté uit te voeren. Het ensemble wordt eveneens in 2019 verzocht om op het Festival Musicorum in Brussel op te treden. In 2020 zal het ensemble zijn programma met Franse melodieën getiteld Rêveries uitvoeren in de Estivales de l’Abbaye de Villers. Caroline wordt soms ook door andere ensembles  gevraagd waarvan onder andere ‘L’Heure de Musique’ om verschillende repertoires te spelen zoals Mahler’s Lieder eines fahrenden Gesellen.

Caroline de Mahieu
photo par Claire Dem Photographe
© Claire Dem Photographe
  • Plechtigheden, missen en onderwijs

Tussen twee concerten zingt Caroline voor privé huwelijken en begrafenissen. Wanneer ze tijd heeft treed ze ook op samen met de Maîtrise de la Cathédrale de Namur waarvan ze lid is sinds 2014. Sinds 2019 is ze ook een voorzanger van de St. Jacques kerk in Luik.

In 2018 sluit ze zich ook bij aan het koorbestuurders van Singing Molenbeek, het koor van de vzw “CHANTER pour vivre ENSEMBLE”. Deze organizatie ontwikkeld artistieke en educatieve projecten via koren voor kinderen van gemeentelijke basisscholen in Molenbeek (Brussel).

Comments are closed.