Caroline de Mahieu
photo par Claire Courtois
© Claire Courtois

Opleiding

Caroline groeide op in een muzikale familie en begon al te zingen op een zeer jonge leeftijd. Als tiener en na jaren aan het schoolkoor besloot ze haar zangstem training aan de Académie de Grez-Doiceau te beginnen met Thibaut Lenaerts en Sylvie Sténuit.

Het was na universitaire studies in talen en literatuur dat ze haar zangstem training voortzette aan het Institut de Musique et de Pédagogie (IMEP) in Namen met Ana Camelia Stefanescu, Eunice Arias en Benoit Giaux. Ze werd ook begeleid door Françoise Viatour om zich te ontwikkelen in opera zang en door Elise Gäbele en Hanxiang Gong om zich te ontplooien in kamermuziek. Ze behaalde aan IMEP haar bachelor- en masterdiploma’s  in zang met grote onderscheiding. Tijdens haar 1ste master jaar ging ze op Erasmus naar de Royal Danish Academy in Kopenhagen om te studeren bij mezzos Marianne Rørholm en Kirsten Buhl Møller. Sinds 2018 volgt ze een opleiding in opera zang aan de European Vocal Department. Dankzij dit programma bereidt ze verschillende rollen en repertoires voor, met onder andere Patrick Leterme, Daniel Thonnard en Ayrton Desimpelaere.

Haar veelzijdige zangstem brengt haar ertoe zowel opera, oratorium, melodieën en liederen te zingen. Dankzij haar passie in geschiedenis en literatuur, zingt ze graag in verschillende stijlen en tijdperken, evenzeer van barok tot hedendaags, waaronder bel canto, klassieke en romantische muziek.  

Caroline de Mahieu
photo par Claire Courtois
© Claire Courtois

Masterklassen en prijzen

In november 2019 won Caroline de 1ste prijs in de opera categorie van de Internationale Muziekwedstrijd “Triomphe de l’Art”, georganiseerd in Brussel.  In 2016 nam Caroline deel aan de Concours International Bell’Arte en behaalde de 2de prijs.  In hetzelfde jaar won ze ook de 3de prijs tijdens de Concours des Nouveaux Talents de l’Art Lyrique in Ans, België.

Om haar opleiding te volmaken, nam ze deel aan tal van masterklassen in heel Europa met persoonlijkheden zoals Sandrine Piau in Marseille;  Christophe Rousset, Roberta Alexander, Yann Beuron en Dietrich Henschel in Het Munt (Brussel);  Neville Dove, Kirsten Buhl Møller, Peter Bäckstöm, Helene Gjerris, Brigitte Stradiot en Magumi Otsuka in Kopenhagen;  Elizabeth Vidal, Eunice Arias, Ana Camelia Stefanescu, Zeno Popescu, Helge Letonja en Sami Kustaloglu in België.

Opera

Caroline startte op het podium van het Koninklijke Muntschouwburg dankzij de MMAcademy waar ze zich aan bij sluit in 2014. Aan De Munt krijgt ze de kans om op te treden onder leiding van beroemde dirigenten zoals Christophe Rousset, Alain Altinoglu, Alessandro De Marchi, Mikhail Tatarnikov, Giuliano Carella en Hartmut Haenchen. Ze krijgt eveneens de mogelijkheid om in producties van Pierre Audi, Sibi Larbi Cherkaoui en Eric Lacascade te spelen.

Caroline de Mahieu
photo par Associació Andorra Lírica
© Associació Andorra Lírica

Tijdens haar zangstem training krijgt ze de kans om verschillende rollen te spelen, zoals Zita la Vecchia (Gianni Schicchi), la Zia Principessa (Suor Angelica), The Abandoned Woman (The Garden Wall), Venere (Il Ballo delle Ingrate), la Voix de la Mère (Les Contes d’Hoffmann) en Mère Marie (Les Dialogues des Carmélites).

Caroline de Mahieu
photo par Associació Andorra Lírica
© Associació Andorra Lírica

In 2019 sluit ze zich aan bij de Andorra Opera (Andorra Lírica) waar ze haar debuut maakt in een versie voor kinderen van Hänsel en Gretel van Hümperdinck. Ze interpreteerde er de rollen van The Mother en the Sandman. In Brussel nam ze ook deel als titelrol in een concertversie van Dido en Aeneas van Purcell. In 2020 speelt ze de titelrol van Admeto van Haendel op het Festival Mars en Baroque in Marseille en het Festival Musical de Namur.  

Dit seizoen zal ze ook bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik voor het eerste optreden als Thibaut (Don Carlos) en Rose (Lakmé).

Oratorio

Caroline is ook gepassioneerd door heilige muziek en sluit zich in 2017 aan bij het koor ‘Chœur de Chambre de Namur’ waarmee ze regelmatig optreedt. Ze krijgt er de kans om te werken met beroemde dirigenten zoals Leonardo Garcia Alarcon en Jean-Claude Malgoire en binnenkort mag ze samenwerken met Jan Willem de Vriend en Richard Egarr.  Ze is ook uitgenodigd door verschillende ensembles, waaronder de ‘Camerata Vocale’, om zowel de solo-alto van het Stabat Mater van Pergolèse, als het Requiem van Mozart en de H-moll Mis van Bach te zingen.

Caroline de Mahieu
photo par Nadine Terlinden
© Nadine Terlinden

Melodie-Lied / Kamermuziek

Kamermuziek, melodieën en liederen nemen ook een grote plaats in de carrière van de jonge mezzo.  Aan het einde van haar studie vormd ze met collega’s het ‘Ensemble Bleu Miroir’, waarvan de samenstelling van de muzikanten verandert volgens het repertoire. In 2018, is het ensemble uitgenodigd door het Concert de Midi van de OPRL (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) om een trio-versie van Berlioz’s Nuits d’Eté uit te voeren. Het ensemble wordt eveneens in 2019 verzocht om op het Festival Musicorum in Brussel op te treden . Caroline wordt soms ook door andere ensembles  gevraagd waarvan onder andere ‘ ‘L’Heure de Musique’ om verschillende repertoires te spelen zoals Mahler’s Lieder eines fahrenden Gesellen.

Caroline de Mahieu
photo par Claire Dem Photographe
© Claire Dem Photographe

Ceremonieën, missen en onderwijs

Tussen twee concerten door zingt Caroline voor privé huwelijken en begrafenissen. Wanneer ze tijd heeft treed ze ook op samen met de ‘Maîtrise de la Cathédrale de Namur’ waarvan ze lid is sinds 2014. Sinds 2019 is ze ook een voorzanger  van de St. Jacques kerk in Luik.

In 2018 sluit ze zich ook bij aan het koorbestuurders van ‘Singing Molenbeek’, het koor van de vzw “CHANTER pour vivre ENSEMBLE”. Dit koor verricht die artistieke en educatieve projecten ontwikkelt via koren voor kinderen van gemeentelijke basisscholen in Molenbeek (Brussel).

Comments are closed.